Wiosenna sałatka z mleczu i szpinaku

    Wiosenna sałatka z mleczu i szpinaku

    1polubienie
    10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Podczas majowej wędrówki warto nazrywać młode liście pierwszych tegorocznych mleczy - sałatka z nich jest wyjątkowo smaczna. Ze świeżą bagietką - delicje!

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 120 g młodych liści mleczu
    • 80 g liści szpinaku
    • 100 ml kwaśnej smietany
    • 100 g sera pleśniowego typu Lazur
    • 10 pomidorków koktailowych
    • 2 pieczarki
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 10min. 

    1. Mlecz i szpinak wymyć, osuszyć i posiekać lub poszarpać na średnie kawałki.
    2. Pomidorki umyć i rozciąć na połówki lub ćwiartki.
    3. Pieczarki obrać i drobno pokroić.
    4. Ser pokruszyć do rondelka, dodać śmietanę i na niewielkim ogniu mieszać aż do rozpuszczenia się sera.
    5. Połączyć składniki: mlecz, szpinak, pieczarki, pomidory, dosmaczyć solą i pieprzem, a z wierzchu polać letnim sosem serowo-śmietanowym.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis