Strudel jabłkowy z ciasta filo

    Strudel jabłkowy z ciasta filo

    2polubienia
    40min.


    Zrobione przez 10 osób

    Bardzo szybko się piecze ten strudel. Jest też zdrowszy od innych ciast, bo zamiast ciasta francuskiego używa się do niego ciasta filo.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 5 średnich kwaśnych jabłek
    • sok z 1/2 cytryny
    • 150 g cukru
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 1 łyżka mąki
    • 20 g masła
    • 80 g rodzynek
    • 3-4 płaty ciasta filo
    • 1 jajko, roztrzepane z 3 łyżkami mleka
    • cukier puder do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 220°C. Dużą blachę wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. Przygotować nadzienie: obrać jabłka, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne, a następnie pokroić w cienkie plasterki. Skropić sokiem z cytryny.
    3. Wymieszać cukier z cynamonem, cukrem waniliowym i mąką. Dodać tę mieszaninę do jabłek. Dobrze wymieszać, dodać rodzynki.
    4. Na stolnicy rozłożyć płat ciasta filo i posmarować je stopionym masłem. Przykryć drugim płatem i znów posmarować masłem. Powtórzyć to samo z trzecim i czwartym płatem.
    5. Nałożyć na ciasto nadzienie, wzdłuż jednego boku. (Jeśli nadzienia jest za dużo, nie zużywać całego.) Zwinąć strudel, zaczynając od boku z nadzieniem i kontynuując zwijanie w kierunku drugiej strony. Posmarować cały strudel mieszaniną mleka z jajkiem, skleić brzegi. Przełożyć na przygotowaną blachę.
    6. Piec strudel na środkowej półce piekarnika przez 25 minut, aż będzie złocisty.
    7. Studzić przez co najmniej 20 minut, a następnie pokroić. Posypać cukrem pudrem i podawać!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis