Gnocchi

    Gnocchi

    2polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 396 osób

    Prosty przepis na kluski z ziemniaków, mąki i jajka. Gnochci to włoska odmiana kopytek :) Zobaczcie nasz przepis video z tym daniem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 2 ziemniaki
    • 250 g mąki pszennej
    • 1 jajko

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. W dużym garnku zagotować wodę. Obrać ziemniaki i gotować, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane, ok. 15 minut. Odcedzić, ostudzić i rozgnieść widelcem lub ubijaczką do ziemniaków.
    2. Wymieszać rozgniecione ziemniaki z mąką i jajkiem. Wyrabiać, aż z ciasta uformuje się kula. Nabierać nieduże porcje ciasta i formować w długie węże. Kłaść na powierzchni posypanej mąką. Pokroić węże na kawałki szerokości 1,5 cm.
    3. W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Nakładać kluski na wrzątek i gotować przez 3 do 5 minut - aż wypłyną na powierzchnię. Odcedzić i podawać z ulubionym sosem.

    Zobacz jak to zrobić!

    Gnocchi
    Gnocchi

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis