Kolace - czeskie ciasteczka z serkiem śmietankowym

    Kolace - czeskie ciasteczka z serkiem śmietankowym

    2polubienia
    25min.


    Zrobione przez 203 osoby

    Ciasto sprawia, że te ciasteczka są wyjątkowe. Zawsze piekę ich cztery razy więcej na święta. Najbardziej popularne nadzienia to: brzoskwinie, morele, maliny i daktyle. Użyj swojej wyobraźni! W tym roku wypróbowuję dżem wiśniowy i marmoladę z żurawiny. Lepiej schować kilka na dzień Bożego Narodzenia - na pewno zostaną zjedzone w pierwszej kolejności!

    Składniki
    ilość porcji: 30 

    • 85 g serka śmietankowego
    • 115 g masła o temperaturze pokojowej
    • 125 g (1 szklanka) mąki pszennej
    • 160 g (1/2 szklanki) dowolnego dżemu owocowego
    • 40 g (1/3 szklanki) cukru pudru, do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Serek śmietankowy wymieszać z masłem na gładką masę. Mieszając, powoli dodawać mąkę, aż wszystko się dobrze połączy. Uformować w kulę i chłodzić przez noc lub przez kilka godzin.
    2. Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C. Rozwałkować ciasto na posypanej mąką stolnicy do grubości ok. 3 mm. Pokroić w 6 centymetrowe kwadraty i nakładać na nie po 1/2 łyżeczki dżemu lub konfitury. Nakładać przeciwległe rogi i sklejać razem. Położyć na niewysmarowaną tłuszczem blachę do pieczenia ciastek.
    3. Piec przez 10 do 12 minut w nagrzanym piekarniku. Ostudzić. Posypać lekko cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis