Klasyczne spaghetti carbonara

    Klasyczne spaghetti carbonara

    12polubień
    40min.


    Zrobione przez 1682 osoby

    Klasyczne spaghetti carbonara - bez śmietany, ale za to z dużą ilością jajek i parmezanu. Bogate w smaku i pyszne! Zobacz nasz przepis video z tym daniem.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 opakowanie (500 g) makaronu spaghetti
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 8 plastrów (ok. 200 g) pancetty lub tłustego boczku
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 ząbek czosnku, zgnieciony
    • 4 łyżki wytrawnego białego wina (opcjonalnie)
    • 4 jajka, roztrzepane
    • 50 g startego parmezanu
    • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
    • garść świeżo posiekanej natki pietruszki
    • starty parmezan, do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. W dużym garnku, w osolonej wodzie ugotować makaron al dente. Dobrze odcedzić. Wymieszać z 1 łyżką oliwy i odstawić.
    2. W międzyczasie, na dużej patelni podsmażyć posiekaną pancettę, aż będzie lekko chrupiąca. Zdjąć z patelni i odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Odłożyć 2 łyżki tłuszczu z pancetty, dodać pozostałą 1 łyżkę oliwy i rozgrzać na tej samej patelni. Dodać posiekaną cebulę i smażyć na średnim ogniu aż cebula się zeszkli. Dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze przez 1 minutę. Dodać wino (opcjonalnie) i smażyć jeszcze przez minutę.
    3. Dodać podsmażoną pancettę z powrotem na patelnię, dodać ugotowany makaron. Wymieszać, aby dobrze się pokrył pancettą i tłuszczem, i podgrzać, dodając więcej oliwy, jeśli makaron będzie sprawiał wrażenie zbyt suchego lub gdy zacznie się sklejać. Dodać roztrzepane jajka i smażyć nadal, stale mieszając szczypcami lub dużym widelcem, aż jajka się lekko zetną. Szybko dodać 50 g parmezanu i wymieszać. Dodać sól i pieprz (pamiętając, że pancetta i parmezan są już bardzo słone).
    4. Podawać od razu, dekorując posiekaną natką pietruszki i parmezanem.

    Rada:

    Aby carbonara miała ciekawszy smak i kolor, można dodać do niej zielony groszek (świeży lub mrożony). Dodaje się go wraz z pancettą.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Zobacz jak to zrobić!

    Spaghetti carbonara
    Spaghetti carbonara

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    4

    - 19 lut 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis