Kremowa zupa z bobem i nutką mięty

    Kremowa zupa z bobem i nutką mięty

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Z miłości do bobu poszukuję ciągle nowych przepisów na jego przygotowanie, a przepis na zupę z bobem i miętą znalazłam w starej książce kucharskiej dla wegetarian. Oto moja wersja połączenia tych dwóch smaków.

    Jagodzianka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 cebula
    • 3 ząbki czosnku
    • 3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
    • 3 ziemniaki
    • 2 marchewki
    • 400 g bobu
    • 800 ml bulionu warzywnego
    • 2 łyżki mięty - świeżej, posiekanej
    • 2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek obrać i drobno posiekać - podsmażyć oba warzywa na rozgrzanym w garnku oleju.
    2. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchew obrać i posiekać na talarki.
    3. Dodać do garnka bób, ziemniaki, marchew, wlać bulion i gotować całość pod przykryciem aż do miękkości.
    4. Całość zmiksować. Wymieszać zupę-krem z miętą, dodać do porcji nałożonych na talerze po łyżeczce jogurtu lub śmietany.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis