Ciasto bardzo gruszkowe

    Ciasto bardzo gruszkowe

    2polubienia
    1godz.30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Gruszki uwielbiam w każdej postaci. Najlepsze są z babcinego sadu - pachnące słońcem i niemal miodowe w smaku. Ciasto gruszkowe to mój wielki przysmak.

    Jagodzianka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 4 gruszki
    • 1 łyżka margaryny
    • 2 łyżki wody
    • 200 g mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 70 g brązowego cukru
    • 5 łyżek mleka
    • 2 łyżki lejącego miodu (jasnego)
    • 2 łyżeczki cynamonu
    • 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
    • 2 białka jajek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Gruszki umyć i obrać. Wyciąć nożem gniazda nasienne. Jedną z gruszek zmiksować i dać do miski.
    2. Następnie dodać do miski przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mleko, wodę, cukier, miód, cynamon, przyprawę korzenną i wyrobić dokładnie ciasto ręką.
    3. Dwie gruszki pokroić na drobne kawałki i dodać do wyrobionego ciasta.
    4. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta - wymieszać.
    5. Pozostałą gruszkę pokroić na plasterki i wyłożyć na dno wysmarowanej uprzednio tłuszczem blaszki do pieczenia.
    6. Wlać do foremki ciasto. Piec w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku przez ok. 60 - 80 minut - sprawdzić patyczkiem czy jest już gotowe.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis