Zupa z czerwonej soczewicy ze szpinakiem

    Zupa z czerwonej soczewicy ze szpinakiem

    37polubień
    45min.


    Zrobione przez 109 osób

    Pikantna zupa z czerwonej soczewicy - pyszna, szybka i prosta. Dodatek szpinaku i aromatycznych przypraw sprawia, że ta zupa to koncert smaków! Zobacz nasz przepis video z tą zupą.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
    • 1 duża czerwona cebula, posiekana
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 puszki (po 400 g) posiekanych pomidorów
    • 225 g mrożonego szpinaku
    • 375 g czerwonej soczewicy
    • 450 ml wody
    • 1 łyżka deserowa suszonej bazylii
    • 1,5 łyżeczki mielonego kardamonu
    • 1 łyżeczka mielonego kuminu
    • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
    • 1/2 łyżeczki curry

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. W dużym garnku na średnim ogniu rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej cebulę, aż będzie rumiana. Oprószyć solą i pieprzem. Dodać pomidory, szpinak i soczewicę.Wlać wodę. Doprawić bazylią, kardamonem, kuminem, pieprzem kajeńskim i curry. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień na mały i gotować przez 25 minut, aż soczewica będzie miękka, mieszając od czasu do czasu.
    2. Przelać zupę do blendera i zmiksować na gładko.

    Zobacz jak to zrobić!

    Zupa z czerwonej soczewicy ze szpinakiem
    Zupa z czerwonej soczewicy ze szpinakiem

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    Amieszka
    autor:
    1

    Nie blenderowałam. Soczewica po ugotowaniu i tak się rozpada, zupa sama się zagęszcza. Zamiast wody dodałam passaty pomidorowej, a później dolewałam tylko wody, aby uzyskać odpowiednią konsystencję - 15 kwi 2015

    MartaDominik
    autor:
    1

    Na koniec już na talerzu dodaję troszkę słodkiej śmietanki :D i jest ekstra - 26 maj 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis