Grillowany hamburger miętowy

    Grillowany hamburger miętowy

    1polubienie
    55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczny wariant tego niezwykle popularnego na świecie dania. Lekka nuta mięty dodaje wyjątkowego smaku.

    Jagodzianka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 500 g mielonego mięsa wieprzowego
    • 3 łyżki posiekanej świeżej mięty
    • 1 bułka
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 cebula
    • 2 łyżki musztardy
    • sól i pieprz do smaku
    • 6 bułek do hamburgerów
    • 6 liści sałaty
    • 2 pomidory
    • zielony ogórek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Bułkę namoczyć w wodzie i odcisnąć mocno.
    2. W misce wymieszać wszystkie składniki na burgery (wszystkie z listy poza bułkami, sałatą, pomidorami i ogórkami). Uformować 6 płaskich kotletów, owinąć folią i włożyć na 30 minut do lodówki.
    3. Smażyć burgery na rozgrzanym grillu po ok. 5-7 minut na każdym boku.
    4. Pomidory i ogórka pokroić na plasterki.
    5. Pod koniec grillowania burgerów położyć na minutę na ruszcie bułki (rozciętą częścią do rusztu), następnie włożyć do bułek usmażonego burgera, po liściu sałaty, plastry pomidora i ogórka.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis