Grillowane nadziewane pomidory

    Grillowane nadziewane pomidory

    1polubienie
    25min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Gdy nie każdy ma ochotę na kolejny kawałek pieczonej karkówki - szczególnie, gdy sezon grillowania w szczycie - alternatywą są nadziewane, soczyste pomidory. Mogą też stanowić dodatek do mięs.

    Jagodzianka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Farsz
    • 4 pieczarki
    • 1 natka pietruszki
    • 1 cebula
    • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
    • 1 łyżeczka bazyli
    • 1 łyżka ziaren sezamu
    • 4 ząbki czosnku
    • 1 kulka sera Mozzarella
    • sól i pieprz do smaku
    • 6 dużych pomidorów, najlepiej nie całkiem dojrzałych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Cebulę obrać i drobno pokroić.
    2. Pieczarki oczyścić i drobno posiekać.
    3. Natkę pietruszki drobno posiekać.
    4. Ser mozzarella pokroić w kostkę.
    5. Czosnek obrać i wydusić przez praskę.
    6. Wszystkie składniki na farsz delikatnie wymieszać, dosmaczyć solą i pieprzem.
    7. Pomidory wymyć, ostrym nożem usunąć czubki i łyżeczką delikatnie wydrążyć miąższ. Nałożyć do wnętrza farsz i nakryć ściętym czubkiem.
    8. Każdego pomidora owinąć dokładnie folią aluminiową. Piec na rozgrzanym grillu ok. 10 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis