Kanapkowy motyl

    Kanapkowy motyl

    1polubienie
    20min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Wiosenny akcent na talerzu - i dla dzieci i zakochanych. Skrzydła można udekorować dowolnie, na co tylko nam smak nadejdzie.

    Jagodzianka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 8 kromek bułki pszennej (np. tzw. wrocławskiej)
    • 2 cienkie parówki drobiowe
    • 3 pomidorki koktailowe
    • 10 plasterków ogórka świeżego
    • 1 jajko
    • szczypiorek
    • 4 listki sałaty
    • 1 łyżka masła
    • 1/2 łyżki majonezu
    • keczup
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Jajko ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić na plasterki.
    2. Na środku talerza położyć parówkę (ugotowaną dla dzieci, surową dla starszych - jeśli takie lubimy jeść).
    3. Kromki bułki posmarować cienko masłem. Położyć je po bokach parówki niczym skrzydła motyla i udekorować: położyć sałatę, na nią plasterek jajka, rzodkiewki, pomidora, ogórka. Czułki zrobić ze szczypiorku. Oczy i kropki na skrzydłach z keczupu i majonezu.
    4. Całość posypać do smaku solą i pieprzem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis