Zaloguj się Zarejestruj się

Kokoski

Kokoski to małe kwadraciki z ciasta biszkoptowego obtoczone w czekoladzie i kokosie. To tradycyjny australijski smakołyk, który prawie każdemu smakuje. Można użyć każdego twardszego rodzaju ciasta: maślanego, ciasta jak na babkę, ciasta Madeira lub biszkoptu genueńskiego. Uwaga: niesłodzone wiórki kokosowe to lekko osuszony kokos w wiórkach - nie dosładzany dodatkowo.

bme

Składniki
ilość porcji: 24 

  • 115 g masła
  • 150 g (3/4 szkl.) cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 2 jajka
  • 250 g (2 szkl.) mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 120 ml (1/2 szkl.) mleka
  • 480 g (4 szkl.) cukru pudru
  • 30 g (1/3 szkl.) gorzkiego kakao
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 120 ml (1/2 szkl.) mleka
  • 450 g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

  1. Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką blachę o wymiarach 20x30 cm. Przesiać i wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Odstawić.
  2. W dużej misce utrzeć 115 g masła z 150 g cukru i wanilią, aż masa będzie lekka i puszysta. Dodać jaja, po jednym na raz, mieszając dobrze po każdym dodaniu. Dodawać na przemian mleko i mieszaninę z mąką; dobrze wymieszać.
  3. Wlać ciasto do blachy o wymiarach 20x30 cm. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 do 40 minut, lub do momentu gdy wykałaczka wetknięta w ciasto wyjdzie czysta. Pozostawić na 5 minut, a następnie odwrócić na metalowej podstawce i ostudzić całkowicie. Pozostawić na noc, by ciasto zesztywniało przed polewaniem czekoladą.
  4. Polewa: w dużej misce wymieszać cukier puder z kakao. W rondelku podgrzać mleko z 2 łyżeczkami masła, aż masło się stopi. Dodać mleko do mieszanki z cukrem i dobrze wymieszać, aby powstała polewa, ale nie zbyt rzadka.
  5. Obtaczanie: pokroić ciasto na 24 kostki. Do płytkiego pojemnika nasypać wiórków kokosowych. Za pomocą widelca zanurzać każdą kostkę ciasta w polewie, a następnie obtaczać w kokosie. Odłożyć na podstawkę do wyschnięcia. Kontynuować tak z każdą kostką. Polewa będzie skapywać, więc trzeba podłożyć arkusz papieru do pieczenia pod podstawkę, by polewa skapywała na papier.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie