Kokoski

    Kokoski

    6polubień
    55min.


    Zrobione przez 68 osób

    Kokoski to małe kwadraciki z ciasta biszkoptowego obtoczone w czekoladzie i kokosie. To tradycyjny australijski smakołyk, który prawie każdemu smakuje. Można użyć każdego twardszego rodzaju ciasta: maślanego, ciasta jak na babkę, ciasta Madeira lub biszkoptu genueńskiego. Uwaga: niesłodzone wiórki kokosowe to lekko osuszony kokos w wiórkach - nie dosładzany dodatkowo.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 115 g masła
    • 150 g (3/4 szkl.) cukru
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 2 jajka
    • 250 g (2 szkl.) mąki pszennej
    • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/8 łyżeczki soli
    • 120 ml (1/2 szkl.) mleka
    • 480 g (4 szkl.) cukru pudru
    • 30 g (1/3 szkl.) gorzkiego kakao
    • 2 łyżki roztopionego masła
    • 120 ml (1/2 szkl.) mleka
    • 450 g wiórków kokosowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C. Wysmarować tłuszczem i posypać mąką blachę o wymiarach 20x30 cm. Przesiać i wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Odstawić.
    2. W dużej misce utrzeć 115 g masła z 150 g cukru i wanilią, aż masa będzie lekka i puszysta. Dodać jaja, po jednym na raz, mieszając dobrze po każdym dodaniu. Dodawać na przemian mleko i mieszaninę z mąką; dobrze wymieszać.
    3. Wlać ciasto do blachy o wymiarach 20x30 cm. Piec w nagrzanym piekarniku przez 30 do 40 minut, lub do momentu gdy wykałaczka wetknięta w ciasto wyjdzie czysta. Pozostawić na 5 minut, a następnie odwrócić na metalowej podstawce i ostudzić całkowicie. Pozostawić na noc, by ciasto zesztywniało przed polewaniem czekoladą.
    4. Polewa: w dużej misce wymieszać cukier puder z kakao. W rondelku podgrzać mleko z 2 łyżeczkami masła, aż masło się stopi. Dodać mleko do mieszanki z cukrem i dobrze wymieszać, aby powstała polewa, ale nie zbyt rzadka.
    5. Obtaczanie: pokroić ciasto na 24 kostki. Do płytkiego pojemnika nasypać wiórków kokosowych. Za pomocą widelca zanurzać każdą kostkę ciasta w polewie, a następnie obtaczać w kokosie. Odłożyć na podstawkę do wyschnięcia. Kontynuować tak z każdą kostką. Polewa będzie skapywać, więc trzeba podłożyć arkusz papieru do pieczenia pod podstawkę, by polewa skapywała na papier.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis