Świnki z jajek

    Świnki z jajek

    4polubienia
    15min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Nikt się nie oprze takiej wesołej śwince - moja siostrzenica uwielbia je jeść, choć kiedyś kręciła nosem i nie chciała tknąć gotowanych jajek.

    Jagodzianka Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 jajka
    • 1 parówka
    • 2 rzodkiewki
    • 8 ziarenek pieprzu
    • 4 gałązki natki pietruszki
    • 4 liście sałaty
    • 1/2 łyżeczki masła orzechowego
    • keczup

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. W każdym jajku można lekko ściąć nożem dolną część tak, aby po ułożeniu go na liściu sałaty stało stabilnie.
    2. Rzodkiewki pokroić na plasterki - potrzebnych jest 8 - i wyciąć z nich trójkąty.
    3. Zrobić po obu stronach jednego końca jajka nacięcia, aby włożyć w nie plasterki rzodkiewki - uszka.
    4. Parówkę pokroić w plasterki i przykleić do jajka najlepiej za pomocą masła orzechowego ;) Dziurki na ryjku namalować keczupem.
    5. Z ziarenek pieprzu wykonać oczka, a z gałązek natki - ogonki.

    zamiennik

    Zamiast parówki można użyć marchewkę - wersja wegetariańska gotowa!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis