Pączki cynamonowe

    Pączki cynamonowe

    2polubienia
    50min.


    Zrobione przez 53 osoby

    Malutkie pączki, które się szybko i łatwo przygotowuje - zobaczcie nasz film video z tym przepisem i przekonajcie się na własne oczy!

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 1 l oleju rzepakowego do smażenia
    • 275 g mąki pszennej
    • 65 g cukru
    • 1 łyżka proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej lub ziela angielskiego
    • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
    • 175 ml mleka
    • 4 łyżki oleju rzepakowego
    • 1 jajko, lekko roztrzepane
    • 200 g cukru
    • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. We frytownicy rozgrzać olej do 190°C.
    2. W dużej misce wymieszać mąkę z 4 łyżkami cukru, proszkiem do pieczenia, solą, gałką i 1/2 łyżeczki cynamonu. W środku zrobić zagłębienie i wlać w nie mleko, olej i roztrzepane jajko. Dobrze wymieszać.
    3. Nakładać ciasto na łyżeczkę i ostrożnie nakładać do gorącego oleju. Smażyć partiami, z każdej strony po 2 do 4 minut, aż pączki będą brązowo-rumiane. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
    4. W woreczku foliowym wymieszać 200 g cukru z 1 łyżeczką cynamonu. Jeszcze ciepłe pączki wkładać po kilka na raz do woreczka i potrząsać, aby się dobrze pokryły cukrem.

    Rada:

    Aby przygotowanie było jeszcze szybsze, ciasto możesz zrobić dzień wcześniej, przykryć i wstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień trzeba będzie tylko rozgrzać olej, usmażyć pączki i podawać! Najlepiej smakują na ciepło z lodami waniliowymi.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz jak to zrobić!

    Pączki cynamonowe
    Pączki cynamonowe

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis