Sos chimichurri

    Sos chimichurri

    6polubień
    3godz.15min.


    Zrobione przez 6 osób

    Klasyczny sos chimichurri - a przepis na niego mam prosto z Argentyny! Podaje się go do steków albo używa jako marynaty do kurczaka, którego się następnie piecze na grillu. Ma nieskończenie wiele zastosowań. Zobaczcie nasz film video z tym przepisem!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
    • 1 łyżka posiekanej zielonej cebulki
    • 2 łyżki posiekanej zielonej papryki
    • 2 łyżki posiekanego świeżego oregano
    • 180 ml oliwy z oliwek
    • 4 łyżki białego octu winnego
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  +3godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 3godz.15min. 

    1. Zmiksować wszystkie składniki w blenderze, aby sos był gładki, ale aby pozostały w nim niewielkie cząstki. Wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na noc.

    Zobacz jak to zrobić!

    Sos chimichurri
    Sos chimichurri

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis