Sernik na biszkoptach

Szybki i bardzo smaczny sernik bez pieczenia. Spód jest z biszkoptów, a do masy serowej dodaje się sok pomarańczowy i żółtka.

kuchareczka42 Śląskie, Polska

Składniki

ilość porcji: 10 

  • 1 paczka biszkoptów
  • 1 i 1/2 szklanki soku z pomarańczy
  • 3 żółtka
  • 25 dag cukru pudru
  • 75 dag twarogu
  • 10 dag bakalii
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 opakowanie czerwonej galaretki owocowej
  • kilka ozdób spożywczych np.koraliki

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +40min. tężenie  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

  1. Tortownicę ścisło wyłożyć biszkoptami, skropić połową szklanki soku z pomarańczy.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem na gładką, puszystą masę, dodać zmielony i przetarty twaróg, ponownie utrzeć. Wymieszać z umytymi, osuszonymi i rozdrobnionymi bakaliami. Żelatynę rozpuścić w pozostałym soku z pomarańczy, rozetrzeć z 2 łyżkami sera, połączyć z resztą masy serowej, dokładnie wymieszać.
  3. Masę wylać na biszkopty, wyrównać powierzchnię, zastudzić. Polać przygotowaną galaretką, posypać koralikami, wstawić do lodówki.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie