Kluseczki ziołowe

    Kluseczki ziołowe

    8polubień
    30min.


    Zrobione przez 191 osób

    Smakowite kluseczki świetnie pasujące do zupy, albo gulaszu wołowego lub drobiowego. Gorąco polecam!

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 200 g (1,5 szkl.) mąki pszennej
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka tymianku
    • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
    • 1 łyżeczka oregano
    • 3 łyżki masła
    • 180 ml (3/4 szkl.) mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W miseczce wymieszać mąkę z solą, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia, tymiankiem, natką pietruszki i oregano. Dodać masło i wymieszać aż mieszanina zacznie przypominać gruboziarnistą bułkę tartą. Stopniowo dodawać tyle mleka, aby powstało gęste ciasto.
    2. Nakładać łyżką do gotującej zupy lub gulaszu, przykryć i gotować przez 15 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis