Kurczak pod warzywną pierzynką

    Kurczak pod warzywną pierzynką

    1polubienie
    1godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Z różnych składników tak powstał przepis na aromatyczne i smaczne udka.

    kuchareczka42 Śląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1/2 kurczaka
    • 2 średnie cebule
    • 80 dag pomidorów
    • 1 kawałek ostrej papryczki lub pikantny sos paprykowy
    • 3 łyżki masła
    • 4 łyżki oleju
    • 2 szklanki białego wina
    • 2 ząbki czosnku
    • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 łyżeczki białego pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Kurczaka myjemy,osuszamy i dzielimy na porcje. Zdejmujemy skórę. Mięso oprószamy solą i pieprzem.
    2. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórę, miąższ kroimy w kawałki. Cebule obieramy, kroimy w małą kostkę, szklimy na oleju. Wkładamy pomidory. Smażymy 2 minuty. Następnie wsypujemy posiekaną paprykę i papryczkę lub odrobinę sosu paprykowego. Wlewamy 1 szklankę wina. Dusimy około 20 minut.
    3. Kurczaka podsmażamy na mocno rozgrzanym maśle z olejem. Przekładamy do rondla z warzywami i dusimy na bardzo małym ogniu około 30 minut. Podlewamy pozostałym winem, co jakiś czas delikatnie mieszając.
    4. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Dodajemy do potrawy. Dusimy 5 minut. Wsypujemy natkę pietruszki i dusimy jeszcze 10 minut. Nadmiar sosu redukujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis