Kruchy spód z krakersów

    Kruchy spód z krakersów

    1polubienie
    17min.


    Zrobione przez 730 osób

    Prosty i szybki przepis na spód do ciast typu "pie". Jeśli chcemy grubszy spód, ilość składników trzeba podwoić. Można również użyć pszennych krakersów i nie dodawać cynamonu. A później już tylko nakładać ulubione nadzienie owocowe, serowe lub dyniowe. Smacznego!

    Składniki
    ilość porcji: 1 

    • 3/4 szklanki (125 g) pokruszonych krakersów graham
    • 1/3 szklanki (65 g) cukru kryształu
    • 85 g masła
    • 1/2 łyżeczki cynamonu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 7min.  ›  Gotowe w: 17min. 

    1. Masło roztopić, wymieszać z cukrem i pokruszonymi krakersami. Dodać cynamon i wymieszać.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C.
    3. Mieszaniną z krakersów wyłożyć foremkę o średnicy 23 cm. Piec przez 7 minut, ale nie dłużej, bo spód będzie bardzo twardy.

    rada

    Jeśli ciasto, które przygotowujemy z tym spodem z krakersów ma być pieczone, wyłożoną masą z krakerów foremkę wystarczy wstawić do lodówki, a później nałożyć do niej nadzienie, krem lub/i owoce i upiec wszystko razem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis