Kruchy spód z herbatników

    Kruchy spód z herbatników

    (846)
    1polubienie
    17min.


    Zrobione przez 730 osób

    Prosty i szybki przepis na spód do ciast i tart. Jeśli chcemy grubszy spód, ilość składników trzeba podwoić. Można również użyć pszennych krakersów i nie dodawać cynamonu. A później już tylko nakładać ulubione nadzienie owocowe, serowe lub dyniowe. Smacznego!

    Składniki
    ilość porcji: 1 

    • 3/4 szklanki (125 g) pokruszonych ciasteczek typu digestives lub herbatników
    • 5 łyżek cukru kryształu
    • 85 g masła
    • 1/2 łyżeczki cynamonu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 7min.  ›  Gotowe w: 17min. 

    1. Masło roztopić, wymieszać z cukrem i pokruszonymi ciasteczkami. Dodać cynamon i wymieszać.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C.
    3. Mieszaniną z ciasteczek wyłożyć foremkę o średnicy 23 cm. Piec przez 7 minut, ale nie dłużej, bo spód będzie bardzo twardy.

    Rada

    Jeśli ciasto, które przygotowujemy z tym spodem ma być pieczone, wyłożoną masą foremkę wystarczy wstawić do lodówki, a później nałożyć do niej nadzienie, krem lub/i owoce i upiec wszystko razem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (846)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis