Drożdżówka topiona

    Drożdżówka topiona

    1polubienie
    1godz.40min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Ta drożdżówka to strzał w dziesiątkę. Pyszne, aromatyczne, drożdżowe ciasto z dodatkiem skórki pomarańczowej i rodzynek. Gorąco polecam!

    kuchareczka42 Śląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 4 szklanki (500 g) mąki pszennej
    • 100 g drożdży
    • 3 jajka
    • 250 g miękkiego tłuszczu (np: roztopionego masła)
    • 1 szklanka (200 g) drobnego cukru
    • 2 łyżki skórki pomarańczowej
    • 2 łyżki rodzynek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +30min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

    1. Drożdże rozkruszyć i wymieszać z ciepłym mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie do miski przesiać mąkę i wbić 3 jajka. Dodać tłuszcz i wymieszać. Na koniec wlać wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Ciasto wyrabiać starannie tak długo, aż będzie jednolite i gładkie.
    2. Gotowe ciasto włożyć w szmatce lub w gazie do miski z wodą. Po 15-30 minutach, kiedy ciasto wypłynie na powierzchnię, osuszyć je, przełożyć do miski i dodać szklankę cukru, rodzynki i skórkę pomarańczową. Można wsypać trochę mąki i ponownie zagnieść.
    3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Podłużną formę wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Przełożyć do niej ciasto.Piec przez 40 minut. Odstawić do przestygnięcia.

    rada

    Ciasto drożdżowe nie powinno się wyrabiać dłużej niż 5 minut. Aby odpowiednio wyrosło, w kuchni musi być temperatura minimum 25 stopni C. Gdy chcemy przyspieszyć jego wyrośnięcie, miskę z ciastem należy ustawić w ciepłym miejscu (np. przy kaloryferze) i przykryć ją kuchennym ręcznikiem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis