Gruszki a la richelieu

    Gruszki a la richelieu

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszny i bardzo prosty deser owocowy z dodatkiem migdałów. Aromatyczne, soczyste owoce i lekki ryż pod słodką pianką. Polecam!

    kuchareczka42 Śląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 16 

    • 1 i 1/2 szklanki ryżu
    • masło do wysmarowania tortownicy
    • 3 łyżki startych biszkoptów
    • 2 filiżanki migdałów bez skórki
    • 10 dużych gruszek
    • 4 brzoskwinie
    • 3 żółtka
    • 1/2 szklanki cukru pudru
    • 3 białka ubite na sztywną pianę
    • 2 łyżki cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.
    2. Ryż ugotować, wystudzić i wymieszać z posiekanymi migdałami. Tortownicę wysmarować masłem, oprószyć biszkoptami. Połowę ryżu rozłożyć na spodzie, na to wyłożyć obrane gruszki.
    3. Rozsmarować na tym starte brzoskwinie i przykryć pozostałym ryżem.
    4. Żółtka i cukier puder utrzeć na kogel-mogel, dodać ubitą na sztywno pianę. Całość wylać na ryż, wierzch posypać cukrem. Piec przez około 20-30 minut.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis