Baba drożdżowa

    Baba drożdżowa

    5polubień
    2godz.20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wspaniała, pachnąca, i jak mówi moja mama, koronkowa, baba drożdżowa. Przygotowanie zabiera trochę czasu i wysiłku, ciasto wyrabiane jest tradycyjnie ręką i im dłużej tym lepiej! Efekt jest pyszny! Jeśli chcemy słodszą wersję można dodać parę łyżek rodzynek.

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 4 szklanki (500 g) mąki pszennej
    • 100 g masła
    • 1/3 szklanki (80 g) cukru kryształu
    • 40 g drożdży
    • 3 żółtka
    • 1 szklanka (240 ml) ciepłego mleka
    • 3 łyżki rodzynek (opcjonalnie)
    • 1 jajko, roztrzepane

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 50min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +50min. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. W 1/3 szklanki mleka rozpuścić drożdże. Dodać 4 łyżki mąki i łyżkę cukru i wymieszać drewnianą łyżką na jednolitą masę. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut do wyrośnięcia.
    2. W międzyczasie mąkę przesiać do miski, a żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Masło roztopić w rondelku.
    3. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże, utarte żółtka i resztę mleka. Wymieszać i zacząć wyrabiać ciasto ręką. Wyrabiać przez 15-20 minut, aż będzie gładkie i jednolite. Stopniowo dodawać roztopione masło, cały czas ugniatając, aż tłuszcz wsiąknie w ciasto.
    4. Rodzynki obtoczyć w mące i dodać do ciasta. Wyrabiać jeszcze przez parę minut.
    5. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C.
    6. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    7. Foremkę z kominem natłuścić. Wyrośnięte ciasto wyłożyć do formy i odstawić jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia.
    8. Wierzch baby posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec przez 40 minut.

    rada

    Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Zamiast masła można użyć 1/2 szklanki oleju. Baba zachowa dłużej świeżość.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis