Klasyczny pudding z tapioki

    Klasyczny pudding z tapioki

    1polubienie
    25min.


    Zrobione przez 117 osób

    Klasyczny pudding z tapioki, który wymaga sporo uwagi, ale jest tego wart. Pudding z tapioki jest znakomitym domowym deserem i może być podawany na ciepło lub na zimno.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 700 ml (3 szkl.) pełnotłustego mleka
    • 80 g tapioki błyskawicznej
    • 100 g (1/2 szkl.) cukru
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 2 jajka, ubite
    • 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. W średnim rondlu wymieszać mleko z tapioką, cukrem i solą. Doprowadzić mieszaninę do wrzenia na średnim ogniu, stale mieszając. Zmniejszyć ogień na mały, a następnie gotować, mieszając, jeszcze przez 5 minut.
    2. 1 szklankę gorącej mieszanki z mlekiem dodać, mieszając trzepaczką, do roztrzepanych jajek, po 2 łyżki na raz, aż wszystko się dobrze połączy. Stale mieszając, dodać mieszaninę z jajkami z powrotem do tapioki, aż wszystko się dobrze połączy. Doprowadzić pudding do łagodnego wrzenia na małym ogniu i gotować jeszcze 2 minuty, stale mieszając, aż pudding staje się wystarczająco gęsty, aby równomiernie pokrywać tył metalowej łyżki. Zdjąć z ognia i wmieszać wanilię. Pudding można podawać na gorąco lub można go przelać do miseczek deserowych i chłodzić przez kilka godzin w lodówce, aż będzie całkiem zimny.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis