Jajka faszerowane szpinakiem

    Jajka faszerowane szpinakiem

    10polubień
    35min.


    Zrobione przez 8 osób

    Jajka na zielono pięknie prezentują się na stole! Czosnkowy farsz ze szpinaku zmiksowanego z serkiem śmietankowym lub ricottą. Można też użyć sera feta, albo dodać mniej czosnku, bo w mojej proporcji farsz jest ostry!

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 5 jajek ugotowanych na twardo
    • 150 g szpinaku
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 50 g serka śmietankowego albo ricotty
    • 1 łyżka majonezu
    • 3 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku
    • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
    • 1 szczypta pieprzu
    • natka pietruszki do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Jajka obrać i przekroić na pół. Wyjąć żółtka, a białka ułożyć na tacy.
    2. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Szpinak pokroić i zblanszować na patelni. Dodać czosnek i wymieszać. Odstawić do przestygnięcia.
    3. W blenderze zmiksować szpinak z serkiem śmietankowym, żółtkami, majonezem i szczypiorkiem. Doprawić pieprzem.
    4. Farszem napełniać białka jajek. Udekorować natką pietruszki.

    zamiennik

    Szpinak może być mrożony, ale trzeba go dobrze odcisnąć przed miksowaniem z innymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis