Sernik z pianką kokosową

    Sernik z pianką kokosową

    24polubienia
    3godz.


    Zrobione przez 24 osoby

    Jeden z najlepszych serników jakie jadłam, a w tym temacie jestem dość wybredna. Przepis pani Irenki, znajomej mojego taty. Wspaniały, wilgotny i aromatyczny!

    alaola Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • Ciasto
    • 2 szklanki (300 g) mąki pszennej
    • 1 szklanka (100 g) cukru kryształu
    • 1 łyżka cukru waniliowego
    • 100 g margaryny
    • 1 łyżka smalcu
    • 2 żółtka
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • Masa serowa
    • 1 kg sera białego
    • 1 szklanka (100 g) cukru kryształu
    • 3 szklanki (750 ml) mleka pełnotłustego
    • 1/2 szklanki (120 ml) oleju roślinnego
    • 4 żółtka
    • 2 jajka
    • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (na 3/4 litra mleka)
    • 2 łyżki cukru waniliowego
    • Pianka kokosowa
    • 1/2 szklanki (100 g) cukru kryształu
    • 200 g wiórków kokosowych
    • 6 białek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 1godz.50min.  ›  +30min. odstawienie  ›  Gotowe w: 3godz. 

      Ciasto:

    1. Mąkę przesiać na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, margarynę i smalec, i wysiekać nożem, aż składniki połączą się w kruszonkę. Dodać żółtka i jajko, i szybko wyrobić. Włożyć do lodówki na 30 minut.
    2. Masa serowa:

    3. Ser przemielić, a następnie zmiksować z cukrem, jajkami, żółtkami i olejem. Dodać proszek budyniowy, cukier waniliowy i stopniowo dodawać mleko, cały czas miksując do uzyskania jednolitej masy o konsystencji śmietany.
    4. Rozgrzać piekarnik do temperatury 175 stopni C.
    5. Ciasto wyłożyć do natłuszczonej tortownicy. Na ciasto wylać masę serową i piec przez 60 minut.
    6. Pianka kokosowa:

    7. Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier. Wymieszać z wiórkami kokosowymi. Piankę wyłożyć na podpieczony sernik i piec przez kolejne 40-50 minut. Odstawić do ostygnięcia.

    rada

    Jeśli ser biały jest wilgotny, dodać 2,5 szklanki mleka zamiast 3.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    6

    Wysmienity sernik. Polecam. Tylko ja uzylam wiekszej blachy prostokatnej i dalam polowe miarki mleka. Super przepis - 16 sty 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis