Biała kiełbasa w sosie chrzanowym na wstążce ząbkowanej

    Biała kiełbasa w sosie chrzanowym na wstążce ząbkowanej

    3polubienia
    1godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wspaniałe danie na wielkanocny stół! Makaron w sosie chrzanowym z białą kiełbasą i jajkami. Co za pyszna odmiana! Gorąco polecam!

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 250 g makaronu międzybrodzkiego wstążka ząbkowana
    • 250 g surowej białej kiełbasy
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 3 łyżki startego chrzanu
    • 300 ml słodkiej śmietany 18%
    • sól i cukier do smaku
    • 3 jajka ugotowane na twardo
    • natka pietruszki do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 45min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Makaron ugotować w osolonej wodzie, następnie zahartować w zimnej i odcedzić.
    2. Białą kiełbasę podsmażyć na złoty kolor na patelni, podlać odrobiną wody, przykryć pokrywką i poddusić przez 10 minut.
    3. Śmietanę połączyć z chrzanem, doprawić do smaku solą i odrobiną cukru i doprowadzić do wrzenia.
    4. Ciepły makaron wyłożyć na talerze, polać sosem, a na sos wyłożyć pokrojoną w grube plasterki białą kiełbasę i jajko pokrojone w cząstki. Udekorować listkami natki pietruszki i podawać.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis