Polędwica z jabłkami

    Polędwica z jabłkami

    1polubienie
    1godz.25min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Prosty przepis na przygotowanie polędwicy. Aromatyczna, w sosie własnym, z dodatkiem jabłek i majeranku. Wygląda apetycznie, a w dodatku smakuje wspaniale. Najlepiej z ziemniakami!

    kuchareczka42 Śląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 jabłka
    • 600 g polędwicy wieprzowej
    • 2 łyżki mąki
    • 1 łyżka oleju
    • 1 łyżka masła
    • 1 cebula
    • majeranek
    • sól

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Mięso dokładnie umyć i osuszyć. Oprószyć solą i połową mąki. Polędwicę obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, następnie posypać majerankiem. Mięso podlać wodą i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 1 godzinę. W razie potrzeby wygotowaną wodę uzupełnić.
    2. Cebulę obrać i pokroić w krążki. Z jabłek usunąć skórę oraz gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Przygotowane składniki włożyć do garnka i dusić razem z mięsem.
    3. Gdy polędwica będzie miękka, wyjąć ją. Sos powstały w trakcie duszenia przetrzeć przez sitko, oprószyć resztą mąki, posolić i wymieszać. Gotować przez kilka minut.

    sposób podawania

    Polędwicę pokroić w plastry i polać mięsnym sosem. Podawać z ziemniakami i sałatką.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis