Gulasz z jelenia

  • 1polubienie
  • 55min.

Delikatne, kruche i bardzo dietetyczne mięso. Przyrządzenie dziczyzny wcale nie jest skomplikowane, a smak potrawy wspaniały.

marsha Dolnośląskie, Polska

Składniki

ilość porcji: 6 

  • 500 g mięsa z jelenia (mięso bez kości)
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 200 ml bulionu (np. z kostki Knorr)
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny ziarnisty
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 55min. 

  1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie.
  2. Czosnek i cebulę obrać, pokroić, podsmażyć lekko na maśle i wymieszać z mięsem.
  3. W rondelku mięso zalać bulionem, dodać ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, cukier i dusić pod przykryciem, na niewielkim ogniu, przez około 40 minut.
  4. Dodać zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku. Sprawdzić czy mięso jest już miękkie.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (1)

SobotkaJanusz
0

Gulasz wyszedł pycha palce lizać Zmieniłem tylko 2 rzeczy Mięso pokrojone obtoczyłem w mące przed smażeniem i do bulionu starłem jedną marchewkę dla smaku Serdecznie polecam.Tanio,szybko i pysznie pozdrawiam. - 03 lut 2014

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie