Gulasz z jelenia

    Gulasz z jelenia

    1polubienie
    55min.


    Zrobione przez 18 osób

    Delikatne, kruche i bardzo dietetyczne mięso. Przyrządzenie dziczyzny wcale nie jest skomplikowane, a smak potrawy wspaniały.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 500 g mięsa z jelenia (mięso bez kości)
    • 2 łyżki masła
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 3 ząbki czosnku
    • 1 duża cebula
    • 200 ml bulionu (np. z kostki Knorr)
    • ziele angielskie
    • pieprz czarny ziarnisty
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie.
    2. Czosnek i cebulę obrać, pokroić, podsmażyć lekko na maśle i wymieszać z mięsem.
    3. W rondelku mięso zalać bulionem, dodać ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, cukier i dusić pod przykryciem, na niewielkim ogniu, przez około 40 minut.
    4. Dodać zioła prowansalskie, sól i pieprz do smaku. Sprawdzić czy mięso jest już miękkie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    6

    Gulasz wyszedł pycha palce lizać Zmieniłem tylko 2 rzeczy Mięso pokrojone obtoczyłem w mące przed smażeniem i do bulionu starłem jedną marchewkę dla smaku Serdecznie polecam.Tanio,szybko i pysznie pozdrawiam. - 03 lut 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis