Zaloguj się Zarejestruj się

Marynowane rydze

Prawdziwi grzybiarze w tajemnicy trzymają "rydzowe miejsca", bo to wyjątkowe grzyby. Szczególnie dobre są smażone na maśle, a marynowane zachwycą nie tylko smakoszy.

marsha Dolnośląskie, Polska

Składniki
ilość sztuk: 10 słoików

  • 1 kg rydzów
  • liście laurowe
  • 3 łyżeczki soli
  • 4 średnie cebule
  • pieprz czarny ziarnisty
  • ziele angielskie
  • gorczyca
  • Zalewa
  • 600 ml wody
  • 250 ml octu
  • 3 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 cebula

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 55min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

  1. Grzyby należy bardzo delikatnie ale dokładnie oczyścić, wymyć i obgotować w wodzie z 3 łyżeczkami soli przez około 15 minut. Po ugotowaniu wodę odlać, a grzyby przełożyć do czystych słoiczków.
  2. Zalewa:

  3. Wodę z octem, cebulą, cukrem i solą gotować przez 10 minut.
  4. Cebule pokroić w krążki.
  5. Do słoiczków, między grzyby, powkładać po listku laurowym, po krążku cebuli, kilka ziarenek pieprzu, gorczycy i ziela angielskiego. Wlać zalewę, aby zakrywała rydze.
  6. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 30 minut, po czym odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie