Marynowane rydze

    Marynowane rydze

    2polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 27 osób

    Prawdziwi grzybiarze w tajemnicy trzymają "rydzowe miejsca", bo to wyjątkowe grzyby. Szczególnie dobre są smażone na maśle, a marynowane zachwycą nie tylko smakoszy.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 10 słoików

    • 1 kg rydzów
    • liście laurowe
    • 3 łyżeczki soli
    • 4 średnie cebule
    • pieprz czarny ziarnisty
    • ziele angielskie
    • gorczyca
    • Zalewa
    • 600 ml wody
    • 250 ml octu
    • 3 łyżeczki soli
    • 3 łyżeczki cukru
    • 1 cebula

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 55min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Grzyby należy bardzo delikatnie ale dokładnie oczyścić, wymyć i obgotować w wodzie z 3 łyżeczkami soli przez około 15 minut. Po ugotowaniu wodę odlać, a grzyby przełożyć do czystych słoiczków.
    2. Zalewa:

    3. Wodę z octem, cebulą, cukrem i solą gotować przez 10 minut.
    4. Cebule pokroić w krążki.
    5. Do słoiczków, między grzyby, powkładać po listku laurowym, po krążku cebuli, kilka ziarenek pieprzu, gorczycy i ziela angielskiego. Wlać zalewę, aby zakrywała rydze.
    6. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować przez 30 minut, po czym odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis