Klasyczne ciasteczka z masłem orzechowym

    Klasyczne ciasteczka z masłem orzechowym

    3polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 2272 osoby

    To wspaniałe ciasteczka! Aby uzyskać ciastka bardziej miękkie należy dodać pół szklanki mąki więcej.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 225 g masła
    • 260 g (1 szklanka) masła orzechowego
    • 200 g (1 szklanka) cukru białego
    • 220 g (1 szklanka dobrze ubitego) cukru brązowego
    • 2 jajka
    • 310 g (2 i 1/2 szklanki) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Utrzeć masło z masłem orzechowym i cukrem. Dodać jajka, wymieszać.
    2. W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i solą. Dodać do ciasta i wymieszać. Wstawić ciasto do lodówki na 1 godzinę.
    3. Formować z ciasta kulki o średnicy ok. 2,5 cm i kłaść na blachę do pieczenia ciastek. Spłaszczyć kulki widelcem, tworząc wzór kratki. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C przez ok. 10 minut lub do momentu kiedy ciasteczka zaczną brązowieć. Nie przypalić!

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis