Kalafior z pomidorami i kuskusem

    Kalafior z pomidorami i kuskusem

    2polubienia
    35min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Warzywna wersja smacznego i łatwego do przyrządzenia gulaszu. Polecam na letnie popołudnia. Kuskus to zdrowa alternatywa dla ziemniaków!

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 duży kalafior
    • 3 pomidory
    • 100 g żółtego sera twardego (np. Zamojskiego)
    • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
    • 1 szklanka kaszki kuskus
    • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    • 1 łyżka posiekanej świeżej bazyli
    • 4 łyżki oleju
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Kalafiora podzielić na różyczki, umyć i podgotować 10 minut w wodzie z łyżeczką soli i cukru.
    2. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
    3. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.
    4. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć orzechy i czosnek, dodać kalafior, pomidory, pietruszkę, bazylię, sól i pieprz do smaku. Dusić pod przykryciem przez ok. 15 minut.
    5. Kuskus zalać wrzątkiem (centymetr ponad kaszę) i odstawić przykryty talerzykiem, aż napęcznieje ok. 5 minut.
    6. Podawać na ciepło kaszę kuskus z warzywami, posypać z wierzchu żółtym serem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis