Ciasto z poziomkami

    Ciasto z poziomkami

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Kto nie zna zapachu leśnych poziomek ten niech szybciutko, w czasie ich owocowania, pojedzie do najbliższego lasu - tego zapachu i smaku nigdy się nie zapomina...

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
    • 200 ml mleka
    • 3 łyżki mąki pszennej
    • 3 żółtka
    • 1/2 szklanki poziomek
    • 4 łyżki cukru
    • 1/2 łyżeczki cynamonu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim prostokątną blachę, ponakłuwać widelcem. Podpiec przez ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
    2. Poziomki umyć.
    3. Żółtka ubić z cukrem, dodać letnie mleko, mąkę, cynamon i podgrzewać w garnuszku aż do zgęstnienia masy.
    4. Wyłożyć masę na ciasto, posypać po wierzchu poziomkami i upiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 5-7 minut.

    rada

    Zamiast poziomek można użyć dowolnych owoców sezonowych.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis