Sałatka kalafiorowo-serowa

    Sałatka kalafiorowo-serowa

    2polubienia
    55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Sałatka ta jest znakomita jako dodatek do mięs, a także ze świeżą bagietką przypadnie do gustu gościom.

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 średni kalafior
    • 1 mały seler
    • 100 g twardego sera żółtego (np. Zamojski)
    • 1 ogórek konserwowy
    • 1 łyżka majonezu
    • 3 łyżki jogurtu naturalnego
    • 1 łyżeczka papryki
    • 1 ząbek czosnku
    • 1 łyżka posiekanego koperku
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Seler wyszorować.
    2. Kalafior podzielić na różyczki i wypłukać.
    3. Kalafior i seler gotować 15 min w lekko osolonej wodzie, ostudzić, seler drobno posiekać.
    4. Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach lub drobno pokroić.
    5. Ogórka pokroić w kosteczkę.
    6. Majonez, jogurt, paprykę, koperek, wyduszony praską czosnek, sól i pieprz wymieszać - polać tym sosem warzywa. Schłodzić przed podaniem w lodówce ok. 30 minut.

    rada

    Można dodać do sałatki ugotowane jajka.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis