kruche ciasteczka Natalinki

    kruche ciasteczka Natalinki

    8polubień
    2godz.55min.


    Zrobione przez 17 osób

    Długo zachowują świeżość, a imbir nadaje im aromatyczny zapach. Doskonałe na Boże Narodzenie - do chrupania i na choinkę.

    kuchareczka42 Śląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 20 dag masła
    • 12 łyżek cukru
    • 1 opakowanie cukru waniliowego
    • 3 łyżeczki mielonego imbiru
    • 2 jajka
    • 2 szklanki mąki
    • 7 łyżek mąki ziemniaczanej
    • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 szczypta soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +2godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.55min. 

    1. Miękkie masło, cukier, cukier waniliowy, imbir i jajka dokładnie utrzyj. Dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zagnieć gładkie ciasto. Uformuj kulę, owiń w folę spożywczą, włóż na 2 godziny do lodówki.
    2. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C.
    3. Ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm. Foremkami wytnij ciasteczka, ułóż na natłuszczonej blasze. Piecz 15 minut w temperaturze 175 stopni. Udekoruj lukrem lub cukrem pudrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    MamPytanko
    autor:
    0

    Czy mozna ominac imbir? Nie przepadam za nim... - 27 gru 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis