Dorsz zapiekany z porem

    Dorsz zapiekany z porem

    2polubienia
    35min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Potrawa i na lato i na chłodniejsze dni, bo można ją zapiec w piekarniku lub na świeżym powietrzu zgillować w majowy wieczór.

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 filety z dorsza
    • 2 pory
    • 3 łyżki śmietany
    • 2 ząbki czosnku
    • 3 łyżki masła
    • 4 łyżki wytrawnego wermutu
    • szczypta cukru
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Rybę umyć i pokroić na kawałki. Obsmażyć z obu stron na patelni na maśle.
    2. Pora pokroić w krążki, zblanszować w lekko osolonym wrzątku.
    3. W naczyniu żaroodpornym ułożyć rybę, pora, dodać śmietanę zmieszaną z wyciśniętym czosnkiem, oliwę, wermut, a na koniec oprószyć pieprzem oraz posolić.
    4. Piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez ok. 15 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis