Makaron z bobem i serem feta

    Makaron z bobem i serem feta

    2polubienia
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Dla wielbicieli bobu nie byle gratka - szybki i smaczny obiad z ich ulubionym warzywem. Zamiast makaronu możemy ugotować kaszę jaglaną.

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g makaronu razowego świderki
    • 1,5 szklanki bobu
    • 1 pęczek koperku
    • 150 g sera feta
    • 2 ząbki czosnku
    • 3 łyżki masła
    • 6 pomidorków koktailowych
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie.
    2. Bób wypłukać i ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem 1/2 pęczka koperku. Ostudzić i obrać z łupek.
    3. Ser feta drobno pokroić lub pokruszyć.
    4. Pozostałe 1/2 pęczka koperku wypłukać i drobno posiekać.
    5. Pomidorki wymyć i pokroić na ćwiartki.
    6. Drobno pokrojony czosnek podsmażyć na maśle i ostudzić.
    7. Na makaron nałożyć porcję bobu, sera, posypać koperkiem, doprawić solą, pieprzem, ułożyć pomidorki koktailowe i polać masłem z czosnkiem.

    rada

    Bób można lekko rozgnieść.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis