Kheer (pudding ryżowy)

    Kheer (pudding ryżowy)

    8polubień
    35min.


    Zrobione przez 165 osób

    To bardzo aromatyczny indyjski pudding ryżowy. To najlepszy pudding ryżowy, jaki kiedykolwiek jadłem i bardzo łatwo go przyrządzić!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 ml (2 szkl.) mleka kokosowego
    • 500 ml (2 szkl.) mleka
    • 3 łyżki cukru
    • 90 g (1/2 szkl.) ryżu basmati
    • 40 g (1/4 szkl.) rodzynek
    • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
    • 0,5 łyżeczki wody różanej
    • 25 g krojonych migdałów, uprażonych
    • 30 g drobno posiekanych pistacji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. W dużym rondlu doprowadzić do wrzenia mleko kokosowe z mlekiem krowim i cukrem. Dodać ryż basmati i gotować na małym ogniu, aż mieszanina zgęstnieje, a ryż zmięknie (ok. 20 minut).
    2. Dodać rodzynki, kardamon i wodę różaną, i gotować jeszcze kilka minut. Nakładać chochelką do pucharków deserowych i posypać migdałami i pistacjami.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis