Marchewka z serem pleśniowym i brokułami

    Marchewka z serem pleśniowym i brokułami

    2polubienia
    20min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Uwielbiam ostry smak mocno pleśniowego sera lazur dlatego każda potrawa, w której stanowi on dodatek, godna jest wypróbowania.

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 brokuły
    • 4 marchewki
    • 8 pomidorków koktailowych
    • 80 g sera pleśniowego typu lazur
    • 2 łyżeczki masła
    • 3 łyżki kwaśnej śmietany (gęstej)
    • 1 łyżka masła
    • zioła prowansalskie
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Marchewki umyć, obrać i pokroić w plasterki.
    2. Brokuły umyć i podzielić na różyczki.
    3. Ser pleśniowy pokruszyć na drobne kawałki.
    4. Pomidorki wymyć i rozkroić na ćwiartki.
    5. Warzywa podsmażyć na rozgrzanym na patelni maśle, dodać odrobinę wody i dusić warzywa pod przykryciem, do miękkości. Posolić je, posypać ziołami prowansalskimi i pieprzem mielonym.
    6. Uduszone warzywa wyjąć z patelni, a do pozostałej po nich wody dodać śmietanę i ser pleśniowy, i mieszać aż do rozpuszczenia się sera.
    7. Zalać warzywa sosem, na wierzchu ułożyć pomidorki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis