Marchewki glazurowane

    Marchewki glazurowane

    1polubienie
    25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Dodatek do głównego dania na obiad, albo podawane z pokruszonym serem feta lub kozim, stanowią doskonałą partię dla świeżej bagietki.

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1/2 kg marchwi
    • 3 łyżki masła
    • 200 ml wody
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1/2 łyżki startego świeżego imbiru
    • 1 łyżka posiekanego koperku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Marchewki umyć, obrać i pokroić wzdłuż na cztery części, a uzyskane słupki przeciąć w połowie ich wysokości.
    2. Do rondelka dać masło, cukier, sól, pieprz, imbir i marchewki, i zalać wodą (aby zakrywała marchewki). Dusić ok. 10 minut, pod koniec dodać posiekany koperek i gotować aż do odparowania wody.

    rada

    Podczas duszenia co jakiś czas należy marchew mieszać, aby nie przywarła do dna.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis