Seler zapiekany z salami i mozzarellą

    Seler zapiekany z salami i mozzarellą

    1polubienie
    25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Alternatywa dla kotletów ;) Smażone selery z salami i mozzarellą dobrze komponują się i smakują z kuskusem lub kaszą jaglaną.

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 3 średnie selery
    • 10 plasterków salami
    • 1 ser mozzarella
    • 3 łyżki mąki
    • 8 łyżek bułki tartej
    • 1 jajko
    • zioła prowansalskie
    • olej do smażenia
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Selery dobrze umyć i gotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 10 minut. Tak lekko podgotowane selery ostudzić, obrać i pokroić w plastry. Posypać pieprzem.
    2. Mozzarellę pokroić w plastry. Posypać każdy z nich solą i ziołami prowansalskimi.
    3. Układać w kolejności: plaster selera, salami, mozzarellę, salami, seler.
    4. Taką przekładankę obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

    rada

    Po usmażeniu odsączyć kotlety na papierowych ręcznikach.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis