Seler zapiekany pod pierzynką

    Seler zapiekany pod pierzynką

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Nie każdemu odpowiada zapach i smak selera - jest wyrazisty, ale podany w takiej formie na pewno może przypaść do gustu niejednemu wybrednemu smakoszowi.

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 3 średnie selery
    • 3 jajka
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 8 plasterków szynki
    • 150 g twarogu
    • 3 łyżki śmietany
    • 5 pieczarek
    • 1 pęczek koperku
    • 1 czerwona papryka
    • 5 łyżek posiekanej natki pietruszki
    • zioła prowansalskie
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Selery dokładnie umyć, ugotować do miękkości, obrać i pokroić w plastry. Posypać je solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
    2. Paprykę umyć i pokroić w kostkę.
    3. Koperek posiekać drobno.
    4. Pieczarki oczyścić i drobno pokroić.
    5. Białka jajek ubić.
    6. Twarożek zmiksować i wymieszać z jajkami, śmietaną, koperkiem i natką.
    7. W żaroodpornym naczyniu położyć selery, polać je odrobiną oliwy z oliwek, na nich ułożyć plasterki szynki, pieczarki i paprykę, a całość zalać masą twarogową.
    8. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C ok. 15-20 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis