Pierś z indyka nadziewana marchewką i czosnkiem

    Pierś z indyka nadziewana marchewką i czosnkiem

    3polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 7 osób

    Tak upieczone mięso indycze smaczne jest zarówno na gorąco - do obiadu, jak i na zimno jako wędlina na kanapkach.

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • 1 kg piersi z indyka
    • 3 marchewki
    • 8 ząbków czosnku
    • 1 łyżka czerwonej papryki
    • 1 łyżka bazyli
    • 5 łyżek oliwy z oliwek
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +10min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Mięso wymyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.
    2. Marchewki umyć, obrać i pokroić w słupki. Włożyć na 10 minut do zamrażalnika.
    3. Czosnek obrać i pokroić w ćwiartki.
    4. Zrobić w mięsie dziurki szpikulcem - faszerować je marchewką i czosnkiem.
    5. Mięso natrzeć dokładnie oliwą wymieszaną z solą, pieprzem, papryką i bazylią. Przełożyć je do brytfanny i dodać szklankę wody, lub do foli do pieczenia (tzw. rękawa).
    6. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez ok. 60 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis