Masala chai - indyjska herbata korzenna

    Masala chai - indyjska herbata korzenna

    7polubień
    12min.


    Zrobione przez 17 osób

    To bardzo popularny napój w Indiach, który doskonale nadaje się na chłodne dni. Aromatyczna i rozgrzewająca herbatka. Polecam!

    kuchareczka42 Śląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 2 łyżki dobrej jakości czarnej herbaty lub 4 torebki ekspresowej
    • 5 łyżeczek cukru lub miodu
    • 1/2 łyżeczki cynamonu
    • 1 łyżeczka mielonego imbiru
    • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
    • 3-4 goździki
    • 1/2 łyżeczki kardamonu
    • 1 szczypta pieprzu
    • 200 ml mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 2min.  ›  Gotowe w: 12min. 

    1. Do rondelka wlewamy kubek (ok. 200 ml) wody. Wsypujemy cukier, przyprawy i herbatę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 2 minuty na małym ogniu.
    2. Do herbaty wlewamy mleko i ponownie zagotowujemy. Napój przecedzamy przez sito i wlewamy do kubków. Od razu podajemy.

    rada:

    Do przyrządzania napoju najlepiej użyć mleka pełnotłustego.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis