Keks z żurawiną i orzechami

    Keks z żurawiną i orzechami

    5polubień
    1godz.5min.


    Zrobione przez 288 osób

    Wilgotny i szybki keks z lekką nutką pomarańczową i posmakiem cierpkiej żurawiny.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 250 g (2 szkl.) mąki pszennej
    • 150 g (3/4 szkl.) cukru
    • 3/4 łyżeczki soli
    • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 110 g posiekanej żurawiny
    • 60 g posiekanych orzechów włoskich
    • 1 jajko
    • 2 łyżki oleju roślinnego
    • 180 ml (3/4 szkl.) soku pomarańczowego
    • 1 łyżka startej skórki pomarańczowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Wysmarować tłuszczem blachę o wymiarach 22x12 cm.
    2. Wymieszać mąkę z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodać żurawinę, orzechy włoskie i wymieszać, by pokryły się mąką. Wymieszać jajko z olejem, sokiem pomarańczowym i skórką pomarańczową. Wlać mieszaninę z jajkiem do mieszaniny z mąką i wymieszać. Wlać ciasto do przygotowanej blachy.
    3. Piec 50 minut w nagrzanym piekarniku lub do momenty gdy wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta. Studzić w blasze przez 10 minut, a następnie przełożyć na metalową podstawkę i ostudzić całkowicie.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis