Pieczarki marynowane

  • 6polubień
  • 50min.

Smaczna przystawka, a także dodatek do wielu kolorowych sałatek. Marynowane pieczarki dodają smaku nawet najprostszym potrawom.

Magster Dolnośląskie, Polska

Składniki

ilość sztuk: 10 słoiczków

  • 1 kg małych pieczarek
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 marchewki
  • 20 sztuk małych cebulek
  • 10 liści laurowych
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • pieprz czarny ziarnisty
  • Zalewa
  • 600 ml wody
  • 250 ml octu 10%
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +20min. marynowanie  ›  Gotowe w: 50min. 

  1. Pieczarki oczyścić, obrać i gotować 10 minut w wodzie z łyżeczką soli.
  2. Marchewki umyć, obrać i pokroić na plasterki.
  3. Zalewa: wodę z octem, cukrem i solą gotować przez 10 minut.
  4. Do słoiczków, między pieczarki, włożyć po listku laurowym, po 2 małe cebulki, parę plasterków marchwi, kilka ziarenek pieprzu, gorczycy i ziela angielskiego. Wlać zalewę, aby zakrywała grzybki.
  5. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 20 minut, po czym odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
  6. Grzybki są gotowe do spożycia już po kilku dniach.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (4)

Allrecipes
autor:
6

@ehaftpl - grzybki są gotowe po kilku dniach. Informację już dodajemy do przepisu - 19 lis 2013

ehaftpl
autor:
3

Ok ale ile one mają stać w słoikach zanim będzie można je jeść? Proszę dodajcie taką informację. - 18 lis 2013

NataliaJózak-zienkiewicz
1

Super !!! zrobię to dzisiaj pychota będzie !!! - 06 maj 2014

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie