Pieczarki marynowane

    Pieczarki marynowane

    12polubień
    50min.


    Zrobione przez 107 osób

    Smaczna przystawka, a także dodatek do wielu kolorowych sałatek. Marynowane pieczarki dodają smaku nawet najprostszym potrawom.

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 10 słoiczków

    • 1 kg małych pieczarek
    • 1 łyżeczka soli
    • 3 marchewki
    • 20 sztuk małych cebulek
    • 10 liści laurowych
    • gorczyca
    • ziele angielskie
    • pieprz czarny ziarnisty
    • Zalewa
    • 600 ml wody
    • 250 ml octu 10%
    • 2 łyżeczki soli
    • 2 łyżeczki cukru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +20min. marynowanie  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Pieczarki oczyścić, obrać i gotować 10 minut w wodzie z łyżeczką soli.
    2. Marchewki umyć, obrać i pokroić na plasterki.
    3. Zalewa: wodę z octem, cukrem i solą gotować przez 10 minut.
    4. Do słoiczków, między pieczarki, włożyć po listku laurowym, po 2 małe cebulki, parę plasterków marchwi, kilka ziarenek pieprzu, gorczycy i ziela angielskiego. Wlać zalewę, aby zakrywała grzybki.
    5. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 20 minut, po czym odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
    6. Grzybki są gotowe do spożycia już po kilku dniach.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (5)

    Allrecipes
    autor:
    41

    @ehaftpl - grzybki są gotowe po kilku dniach. Informację już dodajemy do przepisu - 19 lis 2013

    autor:
    34

    Ok ale ile one mają stać w słoikach zanim będzie można je jeść? Proszę dodajcie taką informację. - 18 lis 2013

    NataliaJózak-zienkiewicz
    16

    Super !!! zrobię to dzisiaj pychota będzie !!! - 06 maj 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis