Opieńki marynowane

    Opieńki marynowane

    3polubienia
    1godz.30min.


    Zrobione przez 78 osób

    Znakomity dodatek do kanapek, sałatek i obiadu. Kapelusze opieniek są chrupiące i niezwykle smaczne. Zatem - na grzyby!

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 10 słoiczków

    • 1 kg opieniek
    • 2 łyżeczki soli
    • liście laurowe
    • 2 średnie cebule
    • pieprz czarny ziarnisty
    • ziele angielskie
    • gorczyca
    • Zalewa
    • 500 ml wody
    • 200 ml octu 10%
    • 3 łyżeczki cukru
    • 3 łyżeczki soli
    • 1 cebula

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 35min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +30min. marynowanie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Grzyby dokładnie oczyścić, wymyć i obgotować w wodzie z 2 łyżeczkami soli przez ok. 20 minut. Po ugotowaniu wodę odlać, a grzyby przełożyć do czystych słoiczków.
    2. Zalewa: wodę z octem, cebulą, cukrem i solą gotować przez 10-15 minut.
    3. 2 cebule pokroić w krążki.
    4. Do słoiczków, między grzyby, powkładać po listku laurowym, po krążku cebuli, kilka ziarenek pieprzu, gorczycy i ziela angielskiego. Wlać zalewę, aby zakrywała grzybki.
    5. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 30 minut, po czym odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.

    rada

    W ten sposób można zamarynować dowolne grzyby leśne. Najsmaczniejsze są same kapelusze.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis