Opieńki marynowane
1 / 1 Zdjęcie:  Magster
Następne

Opieńki marynowane

Znakomity dodatek do kanapek, sałatek i obiadu. Kapelusze opieniek są chrupiące i niezwykle smaczne. Zatem - na grzyby!

Magster Dolnośląskie, Polska

Składniki

ilość sztuk: 10 słoiczków

  • 1 kg opieniek
  • 2 łyżeczki soli
  • liście laurowe
  • 2 średnie cebule
  • pieprz czarny ziarnisty
  • ziele angielskie
  • gorczyca
  • Zalewa
  • 500 ml wody
  • 200 ml octu 10%
  • 3 łyżeczki cukru
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 cebula

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 35min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +30min. marynowanie  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

  1. Grzyby dokładnie oczyścić, wymyć i obgotować w wodzie z 2 łyżeczkami soli przez ok. 20 minut. Po ugotowaniu wodę odlać, a grzyby przełożyć do czystych słoiczków.
  2. Zalewa: wodę z octem, cebulą, cukrem i solą gotować przez 10-15 minut.
  3. 2 cebule pokroić w krążki.
  4. Do słoiczków, między grzyby, powkładać po listku laurowym, po krążku cebuli, kilka ziarenek pieprzu, gorczycy i ziela angielskiego. Wlać zalewę, aby zakrywała grzybki.
  5. Słoiki zakręcić i ustawić w wysokim garnku. Zalać wodą do 3/4 ich wysokości. Gotować ok. 30 minut, po czym odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.

rada

W ten sposób można zamarynować dowolne grzyby leśne. Najsmaczniejsze są same kapelusze.

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie