Chleb z maszynki (maszynka z lidla)

    Chleb z maszynki (maszynka z lidla)

    1polubienie
    2godz.5min.


    Zrobione przez 22 osoby

    Automat do chleba kupiłam dlatego, że chleb ze sklepu szybko pleśnieje. Upieczony w domu jest pyszny, długo świeży- chociaż bochenek nie przetrwa dłużej niż dzień, a poza tym wiem, co ma w środku, czyli bez ulepszaczy, no i mogę upiec go z tym na co akurat mam ochotę. Ile napsułam chlebów zanim doszłam do tego,że te proporcje są idealne.Gołębie za oknem nie głodowały. A jeśli chodzi o to ile ma miarka to do automatu była dodana miarka- kubeczek 400 g.

    magda369 Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 bohenek

    • 2 i 1/2 miarki (600 g) mąki pszennej
    • 1/3 miarki (133 g) mąki żytniej
    • 1/3 kostki (ok 35g) drożdży
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 łyżeczka masła
    • 2 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
    • ok 400 ml letniej wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  Gotowe w: 2godz.5min. 

    1. Do foremki wrzucamy drożdże, cukier, wodę, mąki, sól, gałkę muszkatołową i masło. Ciasto ma mieć konsystencje dosyć puchatą, tak że 400 ml wody może być w niektórych wypadkach za mało i trzeba troszkę dolać.
    2. Nastawiamy na 5 program, 1250 g i mocne przypieczenie skórki.
    3. Po zakończonym etapie mieszania, mokrymi rękoma wyciągamy łopatki, żeby uniknąć dziur, które niestety są ogromne, jeśli się nie usunie łopatek przed pieczeniem.
    4. Po upieczeniu od razu wyciągamy foremkę i czekamy jakieś 5-10 min., aż foremka ostygnie i obracamy pokrętła na dole foremki żeby łatwiej było wyciągnąć chleb.
    5. Wyciągnięty chleb kładziemy na boku na kratce żeby wysechł i ostygł.

    rada

    Chlebcio na zdjęciu upieczony był z prażoną cebulą, ale dowolność dodawania różnych, różności jest nieograniczona. Pyszny jest też z rodzynkami albo sezamem itd.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

    Podobne kategorie