Tarta z cukinią i pieczarkami
1 / 1 Zdjęcie:  
Następne

Tarta z cukinią i pieczarkami

Wiosenne jędrne cukinie zapieczone na kruchym cieście - mniam. Moja sąsiadka często tak skutecznie kusi mnie zapachem tego dania... aż w końcu sama je przyrządzam ;)

Magster Dolnośląskie, Polska

Składniki

ilość porcji: 6 

  • Ciasto
  • 250 g mąki
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • sól do smaku
  • zioła prowansalskie
  • Farsz
  • 2 młode cukinie
  • 6 pieczarek
  • 120 ml śmietany kremówki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 g żółtego sera

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

  1. Składniki na ciasto zagnieść i wyłożyć nimi formę na tartę. Ciasto piec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
  2. Cukinie wymyć, obrać i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Przełożyć do miski, posolić, po czym po kilku minutach odcisnąć z nadmiaru wody i odlać ją.
  3. Pieczarki obrać i pokroić drobno.
  4. Ser zetrzeć na tarce.
  5. Na patelni z łyżką masła podsmażać cukinię z pieczarkami przez ok. 5 minut. Pod koniec smażenia dodać rozgnieciony praską czosnek, sól, pieprz.
  6. Śmietanę ubić z jajkami, dodać posiekany koperek i ser.
  7. Na podpieczone ciasto położyć farsz i zalać go masą jajeczną.
  8. Tartę piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, aż do zapieczenia górnej warstwy (ok. 15 minut).

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie