Tarta z cukinią i pieczarkami

    Tarta z cukinią i pieczarkami

    3polubienia
    40min.


    Zrobione przez 8 osób

    Wiosenne jędrne cukinie zapieczone na kruchym cieście - mniam. Moja sąsiadka często tak skutecznie kusi mnie zapachem tego dania... aż w końcu sama je przyrządzam ;)

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • Ciasto
    • 250 g mąki
    • 1 jajko
    • 100 g masła
    • sól do smaku
    • zioła prowansalskie
    • Farsz
    • 2 młode cukinie
    • 6 pieczarek
    • 120 ml śmietany kremówki
    • 2 jajka
    • 2 łyżki posiekanego koperku
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 łyżka masła
    • sól i pieprz do smaku
    • 100 g żółtego sera

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Składniki na ciasto zagnieść i wyłożyć nimi formę na tartę. Ciasto piec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
    2. Cukinie wymyć, obrać i zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Przełożyć do miski, posolić, po czym po kilku minutach odcisnąć z nadmiaru wody i odlać ją.
    3. Pieczarki obrać i pokroić drobno.
    4. Ser zetrzeć na tarce.
    5. Na patelni z łyżką masła podsmażać cukinię z pieczarkami przez ok. 5 minut. Pod koniec smażenia dodać rozgnieciony praską czosnek, sól, pieprz.
    6. Śmietanę ubić z jajkami, dodać posiekany koperek i ser.
    7. Na podpieczone ciasto położyć farsz i zalać go masą jajeczną.
    8. Tartę piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C, aż do zapieczenia górnej warstwy (ok. 15 minut).

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis