Faszerowany kurczak

    Faszerowany kurczak

    1polubienie
    2godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Taki faszerowany kurczak przypadnie do gustu niejednemu smakoszowi.

    kuchareczka42 Śląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 1,5 kg kurczaka
    • 1 pojedynczy filet z kurczaka
    • 50 dag podrobów drobiowych
    • 2 czerstwe kajzerki
    • 1 jajko
    • 1 szklanka mleka
    • sól do smaku
    • pieprz do smaku
    • szczypta cukru
    • szczypta chili
    • słodka mielona papryka do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Z kurczaka zdejmujemy skórę. Zaszywamy otwory po skrzydełkach, udkach i szyi. Oprószamy papryką i solą. Schładzamy około 30 minut.
    2. Farsz: bułki namaczamy w mleku, odciskamy. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Z kurczaka usuwamy kości i mięso, mielimy z filetem i podrobami. Dodajemy cebulę i bułkę. Wbijamy jajko, mieszamy. Doprawiamy solą ,pieprzem, cukrem i chili.
    3. Skórę nadziewamy farszem. Zaszywamy otwór i gotujemy w bulionie około 90 minut.

    inne pomysły

    Kurczaka można też piec w rękawie około 90 minut w 180 stopniach.

    sposób podawania

    Podajemy pokrojonego w plastry.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis