Łosoś grillowany z miodem

    Łosoś grillowany z miodem

    1polubienie
    2godz.35min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Specyficzna kombinacja smaków - dla wybrednych podniebień i osób ciekawych nowych smaków. Delikatne mięso łososia doskonale komponuje się z miodową marynatą.

    Magster Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 kawałki łososia
    • 60 ml jasnego, płynnego miodu
    • 3 ząbki czosnku
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 łyżki posiekanego koperku
    • zioła prowansalskie
    • tymianek
    • majeranek
    • sok z 1/2 cytryny
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +2godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.35min. 

    1. Rybę umyć i osuszyć ręcznikiem kuchennym.
    2. Wymieszać oliwę z miodem, wyciśniętym czosnkiem, sokiem z cytryny, ziołami, posiekanym koperkiem, solą i pieprzem.
    3. Natrzeć łososia uzyskaną marynatą, owinąć folią aluminiową i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny.
    4. Piec na rozgrzanym grillu ok. 25 minut (w folii) - sprawdzając pod koniec czy ryba jest już miękka.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis